Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло

16-годишната Жули е най-младата жертва на коронавируса във Франция
Обновена: 28 мар 2020 07:45 | 28 мар 2020 07:40, Елка Василева
148
Трагедията във Франция: Здраво момиче почина от COVID-19, само леко кашляло
Снимка: архив, БГНЕС

Никой не е защитен от коварния коронавирус - за това напомни трагичната история на едно 16-годишно момиче във Франция. Жули - лъчезарна и пълна с енергия ученичка от гимназия в Есон, е починала във вторник от белодробна инфекция в болница в Париж. Според близките ѝ тя не е имала хронични заболявания и е растяла като здраво дете. Тийнейджърката стана най-младата жертва на коронавируса във Франция, а според някои - и най-младата в Европа.

“Обичаше да танцува, да пее, да кара хората да се смеят. Просто не можеше да стои на едно място”, описват я близките ѝ.

“Това не може да се преживее”, казва съсипаната майка Сабин. И разкрива пред АФП, че момичето просто имало лека кашлица преди седмица, която лекували със сироп, билки и инхалации. В събота обаче Жули започва да се задушава, пише „24 часа“.

“Беше ѝ трудно да поеме дъх. След това започнаха пристъпи от кашлица”, припомня си майката. Така че в понеделник решили да отидат на лекар. Той вика Бърза помощ и пристига екип в защитни облекла, за да отведе момичето, на което е поставена кислородна маска, в най-близката болница в Есон.

Още по темата

Сабин се връща у дома. Когато час по-късно се обажда в болницата, ѝ казват, че момичето е прегледано на скенер и “няма нищо сериозно”. Направили ѝ тест за коронавирус и резултатите се чакат.

През нощта състоянието на Жули се влошава и я местят по спешност в детското отделение на парижката болница “Некер”. Правят още два теста. Настаняват я в малка стая със сини стени и мечета. “На 16 години тя е още дете.”

Във вторник ученичката вече е в реанимацията. Но още е в съзнание. Когато майка ѝ идва да я види, тя почти няма сили да говори, но казва: “Боли ме сърцето”.

Двата теста дават надежда - те са отрицателни. “Лекарят дори ми направи знак с вдигнат палец, че всичко е наред”, продължава разказа си майката. Късно е и Сабин се прибира с намерението да дойде на следващия ден.

Но късно вечерта ѝ звънят - дошли са резултатите от най-първия тест, който е положителен. Междувременно състоянието на момичето се е влошило дотолкова, че е интубирано. “Не можех да повярвам, мислех, че са сбъркали. Защо този резултат дойде толкова късно?”, ридае майката.

“От самото начало повтарят, че младите карат леко. И ние повярвахме, като всички останали”, присъединява се Манон, по-голямата сестра на Жули.

Малко след полунощ ново позвъняване: “Идвайте бързо!” “Сега вече изпаднах в паника - продължава майката. - Веднага разбрах, че се е случило нещо непоправимо. Когато пристигнах, тя беше посивяла”.

В 1 ч през нощта Жули умира. Майката докосва ръката ѝ, усеща, че още е топла дори през предпазните ръкавици. После ѝ съобщават - край, повече няма да я види. Във времена на пандемия правилата са стриктни. Не може да вземе и нищо от вещите ѝ - те ще бъдат изгорени. Не може да запази дори синджирчето от кръщенето ѝ.

Отнасят тялото в моргата на болницата. Оттук ще го вземат за погребението. Няма да има церемония. “Още същия ден трябваше да изберем ковчега. Нямаше да можем нито да я облечем, нито да я гримираме, нямахме право.”

В четвъртък, след като властите официално съобщават за смъртта на Жули, телевизиите започват непрекъснато да повтарят, че е починало 16-годишно момиче. “Беше непоносимо, защото това беше моето дете - казва почернената майка. - Никога няма да получим отговор защо това се случи с нея.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В други издания пише, че момичето е имало хронично заболяване, че родителите са я държали една седмица у дома на чайове без да я заведат на лекар, че даже са антиваксъри. Е как да повярвам на тая статия сега? Спрете с паниката!!!
127
5
 
8
 
! Отговори
Антон преди 4 години
При началото на кашлица веднага антибиотик. Веднага откашлящи, веднага в леглото. Никакви чайчета и инхалации, този вирус навлиза в белите дробове. Бързата реакция на родители и доктори е важна. Никаква игра със здравето, борете се за себе си и за близките си. Сега е хаос навсякъде в Европа, затова внимавайте, лекувайте се сериозно още при първата хрема. Не всеки организъм понася протакането. И още нещо, бедните хора са пренебрегвани. Богатите бързо са излекувани, има лекарства,но са скъпи.
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо китайците, които лъжеха, а после европейските лекари, които им вярваха са виновни!Годините нямат значение! А младите трябва да бъдат с предимство, не 90-годишни старци!
125
3
 
6
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Не им стига масовата психоза,че минаха и вече на мелодрами,такива и без вирус колото щеш,особенно в България....
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Упс, не се изразих правилно в предишния си коментар :DПри 2 отрицателни теста и 1 положителен, твърдят, че била болна. Да, ама не работят така нещата.
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо тук не е наред. От 3 теста 2 са отрицателни, 1 е положителен, но твърдят, че в крайна сметка не била болна - не работят така нещата.При 2 отрицателни теста и един положителен, вероятността отрицателните да са грешни е около 0,25%.Който има интерес да се образова, може да потърси информация за грешни позитивни (falsepositives) и грешни негативни (falsenegatives) резултати, теоремата на Бейс (Bayes theorem) и т.н. :)
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Щерю"Хиляди хора като са посрещали радостно Новата 2020-та г. и през ум не им е минавало, че само след броени дни ще са мъртви от някакъв вирус"А, не е съвсем така. Явно на пишещия тук с ник Гробокопач му е минало през ума. Потърси с гугъл "Самор Улят". Аз се впечатлих. Може би е единствената точна прогноза за тази година.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то и в Америка е починал 17 годишен младеж без никакви симптоми на корона.
120
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук ми мирише на веган-антиваксър работата.
119
3
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Каква е тази прозрачност на медиите? Мре се по безброй начини - само от автомобилни катастрофи смъртността е по голяма, явно има някаква цел. А ето каква: След всеобщата карантина икономиката ще се срине. Тогава тези, дето пуснаха вируса, дето държат Парите и Правителствата, ще кряснат - строй се! на дясно! ходом марш! Новият Световен Ред започва!
118
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 4 години
ED работя в БМВ и то от 5г. вече, то се вижда кой е трола имаш точно едно изречение написано без нинакъв смисъл, добре че се разписа и ти, без теб статията няма да беше същата. До Човек от БГ, не става само с витамин Ц и имуностибулатори, това е като да лекуваш бронхит пневмония с витамин Ц, трябват антибиотици и хапчета които тук не дават без рецепта.
117
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте новият филм на Истууд ...Случаят Ричард Джуъл...И ще разберете на какво са способни журналистите....Продължавайте да вярвате слепешката...Успех....
116
3
 
14
 
! Отговори
до 117 преди 4 години
но никак не намекват,че една седмица са я държали на чайове и никой не е прослушал дробовете й. че аз дори от грип до 3 ден съм посетила лекар,да ми каже как са гърдите ми.
115
2
 
4
 
! Отговори
ED преди 4 години
До ХмммРаботиш в БМВ - таратанци! Неграмотен ***!
114
1
 
28
 
! Отговори
Ако се вярва... преди 4 години
..на заглавието, момичето е починало вследствие леко закашляне. Постиженията на журналистиката от едноклетъчен тип.
113
8
 
9
 
! Отговори
Човек от БГ преди 4 години
Толкова ли не се сещаш да вземаш високи дози вит. С , може и мултивитамини , сиропи отхрачващи и имуностимулатори, които ги има във всяка аптека без рецепта?????!!!!!!!
112
1
 
12
 
! Отговори
до 113 преди 4 години
За какво да правиш тест?!Има ли смисъл след като ще продължиш да живееш в същата среда с висок риск да го хванеш. Виж ако е тест за СПИН има смисъл ако си имал безразборни контакти и вече си спрял.
111
6
 
23
 
! Отговори
хммм преди 4 години
...а шефа ти звъни да идваш на работа, че преди малко уволник двама. Работя в БМВ и на висок пост. Пуста му икономика и западен свят. Нищо чудно че болеста удари основно западния свят, мерките които се предприемат са направо абсурдни, за пореден път запада показва че не населението а икономиката е над всичко, ти си инструмент и цифра а не човек.Подобна система е нормалко да рухне,ясно си личи че приоритетите на запада са грешни, опитват се да носят розови очила когато света около тях се разпада.
110
3
 
33
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Живея в Берлин. Направих си тест преди почти седмица. Беше неделя а аз бях първия на опашката от много хора. И до сега чакам за отговор, няма телефон с който да се свържеш с лабораторията, по всички телефони на болницата ти дават абсурдни и неадекватни отговори от рода че трябва да чакаш за отговор, а ми трябват лекарства защото дишам тежко и отчасти ме заболява сърцето. Личните доктори не искат и да чуят за теб, аптеките не дават лекарства, а болниците са пълни, идват чак като умираш, иначе не.
109
2
 
8
 
! Отговори
До 106 преди 4 години
А парите от тотото не отиват ли в държавната хазна? Същата тази хазна, от която сега ще се взимат пари за подпомагане на хора и бизнес...